BLI MEDLEM - 10% RABATT PÅ DITT FÖRSTA KÖP. Läs mer

Varje dag, året om kräver ett val av klädsel. Vissa dagar kan kännas mer besvärliga än andra, exempelvis då det vankas en tillställning av det mer formella slaget med klädkod. Klädkoder är till för att hjälpa gästerna att välja kläder för tillställningen. De finns också till för att värden och värdinnan ska undvika att någon av gästerna ska känna sig obekväm med sitt klädval. Klädkoderna kan i de flesta fall ses som riktlinjer och behöver inte följas till punkt och pricka. Det bästa förhållningssättet är att respektera klädkoden och sedan tolka den på eget vis.

Inom respektive kategori nedan följer några riktlinjer att förhålla sig till när du är inbjuden till en tillställning med bestämd klädsel. Kom dock ihåg att många gamla etikettregler har utvecklats och kan uppfattas olika av olika sällskap. Har du minsta fundering på vad värden eller värdinnan menar med exempelvis "Kavaj", tveka inte att kontakta avsändaren av inbjudan. Det viktigaste är i de allra flesta fall att du är bekväm med din klädsel.

Udda kavaj

Klädkod med låg formalitetsnivå där det går bra att ta ut svängarna och visa personlighet. Kan översättas till engelskans smart casual. Vanligt förekommande i jobbsammanhang.

Frack (Högtidsdräkt)

Den mest formella av klädkoderna. Används sällan i privata sammanhang, men blir du bjuden på Nobelmiddagen eller en middag med kungafamiljen är det högtidsdräkt som gäller.

Kavaj

Tidigare i stort sett det samma som mörk kostym men idag något mindre strikt. Att utgå från relativt konservativa plagg och sedan styla dem på ett personligt vis är ofta ett vinnande koncept.

Jaquette

Används framförallt vid bröllop dagtid (innan kl. 15) eller som alternativ till fracken. Jaquetten är inte vanlig i Sverige idag men förekommer ofta internationellt. 

Mörk kostym

Klassisk klädkod som ofta förekommer vid finare middagar, bröllop och begravningar. Män bär hel kostym och kvinnor bär klänning eller kjol som slutar nedanför knät och täcker axlarna.

Smoking (Aftondräkt)

Som det klassiska namnet skvallrar om används klädkoden för tillställningar som äger rum kvällstid. På inbjudningar till nyårsfester, galamiddagar och coctailpartyn är klädkoden vanlig.

Copyright © 2018. All rights reserved.