BLI MEDLEM - 10% RABATT PÅ DITT FÖRSTA KÖP. Läs mer

Jaquette, eller det försvenskade jackett, är en dräkt för högtider. Har du blivit ombedd att komma i denna klädsel till en högtid är det troliga att tillställningen äger rum på dagen. Det är nämligen på förmiddagen och kring lunch som jackett som klädkod används. Även om jackett är ett högtidsplagg så finns det faktiskt små detaljer du kan påverka för att få din outfit mer personlig.

Klädkoden jackett innebär kavaj, väst, byxor, skjorta samt plastrong (kravatt) eller slips.

Kavajen är svart eller möjligtvis grå till färgen. Den bärs knäppt och har en rundad form i nederkant vilket gör att den är mycket längre baktill (baksida lår-knäveck) än framtill (navelhöjd). Byxorna går i grått och har oftast svarta ränder men kan även vara enfärgade. Västen är oftast grå och av ylle, nedersta knappen lämnas oknäppt.

Valet mellan slips eller plastrong påverkar också skjortvalet. Väljer du en plastrong bör den vara grå med mönster (paisley eller randigt är vanligt) och matcha västen. Skjortan till plastrongen bör vara en vit frackskjorta med vingkrage. Om valet landar på slips är en mörk slips att föredra. Skjortvalet blir då en vit skjorta med klassisk cut away-krage. En vit näsduk kan höja helhetsintrycket oavsett vad du väljer att knyta runt halsen. Gråa hängslen används till klädkod jackett och om du önskar kan du också välja till en hög, grå hatt samt gråa handskar.

Nedtill tar du ett par tunna, svarta strumpor som är långa nog att täcka nedre delen av smalbenet. Skorna bör vara blanka i svart skinn.

Copyright © 2018. All rights reserved.