Bild på två män i kostym

Tillställning: Sommarbröllop, konferens, middag på restaurang och teaterbesök. 

Förr i stort sett det samma som mörk kostym men idag något mindre strikt. Att utgå från relativt konservativa plagg och sedan styla dem på ett personligt vis är ofta ett vinnande koncept. Den internationella motsvarigheten till klädkoden kavaj är casual.

Man

Beroende på tillställning och säsong kan klädkoden kavaj betyda både ljus och mörk kostym. Hel kostym rekommenderas alltid men på sommaren får den gärna vara i en ljus färg och ett ledigare material. Traditionen säger mörk kostym men allt eftersom ljusare tyger har blivit mer kommersiellt för kostymer fungerar det utmärkt. Ett riktlinje som kan vara bra att ha i bahuvudet är: Ju mörkare kostym är, desto mer formell är klädseln. 

Skjortan väljs efter kostymens färgval. Färg- och mönsterval på skjortan har ingen större betydelse. Vill du vara ute på den säkra sidan väljer du en ljusare skjorta eller ett diskretare mönster. På fötterna kan du ha både svart eller brunt och både mocka och läder. Bältet matchar du med skorna och strumporna efter vilken färg byxorna har alternativt ett par enfärgade strumpor.

Kvinna

I en knä- eller vadlång klänning, kjol eller byxdress i fint material är du helt rätt ute. Elegantare än till vardags med inte lika tjusig som aftonklädseln.

Copyright © 2018. All rights reserved.