BLI MEDLEM - 10% RABATT PÅ DITT FÖRSTA KÖP. Läs mer

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö

A

Angelico
Anrik italiensk vävtillverkare som tillverkar tyger som används av exklusiva varumärken. Använder bara fina kvaliteter i sina tyger, exklusiv merinoull, mongolsk kashmir, egyptisk bomull, silke, linne m.fl.

Angora
Angora är ullen från angorakaninen som har en mjuk päls. Används i viss mån inom klädtillverkning då den har fina fibrer med luftkanaler i ullhåren vilket ger hög värmeisolering och låg vikt.

B

Baruffa
Italiensk vävtillverkare med en erfarenhet som sträcker sig tillbaka till mitten av 1800-talet. Är speciellt känd för sin fina vävteknik med merinoull, ett tyg de själva kallar Cashwool.

Bermudashorts
Kortbyxor i en chinosliknande modell som slutar strax ovanför knäet.

Bomull
Bomull kommer från bomullsplantan och används inom det mesta i klädväg. Bomull är extra tacksamt att använda i kläder eftersom det är tvättåligt och slitstarkt.

Brogue
Brogues är, enkelt uttryckt, en extra läderhätta som är perforerad och ligger ovanpå tån på ett par läderskor. Brogues finns i olika varianter; på longwings sträcker sig perforeringen bak ända till hälen. På wingtips sträcker sig perforeringen ungefär till mitten av skon där den går ned i sulan. Halvbrogues kallas det när perforeringen avslutas med en rät linje ovanför tårna, kallas också cap toe brogues.

Button down
Button down är ett begrepp som används inom skjortor. Button down-skjortor kännetecknas av att kragen har två knappar som fäster skjortkragen mot kroppen på skjortan. Button down används på alla typer av skjortor, för skjortor med fina poplintyger eller mer casual skjortor. Framför allt används det på den klassiska oxfordskjortan.

Button under
Button under-skjortan har, precis som button down-skjortan, knappar på kragsnibbarna men knapparna är dolda och ligger under kragsnibbarna, fästa mot kroppen på skjortan.

Bäckebölja, se Seersucker

C

Canvas, (Kanvas)
Canvas kom ursprungligen från hampa, idag används mest bomull men lin förekommer också. Vävtekniken går ut på att man har grova trådar och väver med tuskaftteknik vilket ger ett mycket starkt tyg. Inom klädbranschen används det främst för tygskor.

Cargobyxor
Cargobyxor fick sitt namn usprungligen för det militära syftet. Byxorna har rymliga fickor på sidorna och en lösare passform. På senare tid har cargobyxan i viss mån tagit steget in i modevärlden och fått en mycket mer skräddad siluett.

Cargoshorts
Precis som cargobyxan har cargoshortsen fickor på sidorna och en lite lösare passform. Längden varierar men klassiska cargoshorts räcker ofta nedanför knäna.

Chambray
Chambraytyget är vävt med tuskaft där man använder en färgad varp och en vit väft. När de två olika trådarna vävs ihop till ett tyg får det en kameleontliknande färg som skiftar och ser levande ut.

Chinos
Chinos är ursprungligen ett arméplagg där skräddarna var kineser, därav namnet chinos. Chinosbyxor är gjorda av bomull och har på senare tid tagit plats i nästan var mans garderob. Då det har hamnat på modet har också passformen blivit smalare och chinosbyxan har allt oftare stretch i tyget.

Crickettröja
Crickettröjan kännetecknas av en djup, v-ringad krage och är kabelstickad med grov bomull. Crickettröjan har ofta ränder i kragen och i tröjans nederkant, ofta också på slutet av ärmarna.

Cut away-krage
Cut away-kragen är en öppen krage med lagom stora snibbar. Kan också kallas businesskrage då den är perfekt att bära slips till. Cut away-kragen finns i flera olika varianter med olika spreads (spridningar) på snibbarna.

D

Denim
Denimtyget är gjort av kypertteknik där det används en (ovangående eller undergående) varptråd och två eller flera väfttrådar vilket ger en diagonal struktur i tyget. Det vanligaste är att varpen är blå och väften är vit. Tyget används i jeans och är väldigt slitstarkt. Då det är ett kraftigare tyg är det också populärt i arbetsbyxor.

Dubbelknäppt kavaj
En dubbelknäppt kavaj stängs med frontdelen av kavajen "överlappad". Dubbelknäppt ska inte förväxlas med tvåknäppt (den allra vanligaste kavajen) där knapparna sitter ovanför varandra. En dubbelknäppt kavaj har två knappar i bredd och antal knappar i höjd kan variera från en upp till fyra, vanligast är tre knappar på höjden vilket ger totalt sex knappar över magen och bröstet.

E

Elastan
Elastan är ett syntetiskt material från polyuretanfibern. Den är mycket elastisk, fuktavvisande och färg fäster väldigt bra på fibern. Detta gör att den används flitigt inom sportkläder och funktionskläder. Fibern används också mer och mer i byxtyger vilket är skönt när byxmodet blivit så pass smalt.

Extreme cut away (fullspread)
Extreme cut away-kragen, även kallad full spread-krage är en variant av cut away-krage där snibbarna går ut mot sidan och utrymmet framför halsen blir därför väldigt öppet. Lämpar sig bra till slips men också till uppknäppt krage. Ses inte som lika formellt som en klassisk cut away-krage.

F

Femficksbyxor
Femficksbyxor är det vi kallar jeansmodell på byxor. Modellen kännetecknas av att ha utanpåsydda fickor på rumpan och en extra myntficka i höger framficka.

Fiskben (herringbone)
Fiskbensmönster är ett mönster där diagonala stavar ligger i ränder mot varandra vilket ger ett sicksack-liknande intryck. Namnet fiskben, eller herringbone, kommer sig just av att det påminner om fiskben som ligger omlott.

Flanell
Flanell är ett ruggat och borstat tyg som får en luddig, varm och mjuk yta. Flanell är vanligtvis gjort av bomullsväv eller ullväv.

Fleece
Fleece påminner om flanell i den mån att ytan är uppruggad och därför värmeisolerande. Fleece kommer dock från syntetfibrer vilket gör att det är mer följsamt och elastiskt än flanelltyger.

Frotté
Frotté används främst för handdukar, badrumsmattor och badrockar där man vill ha hög absorberingsförmåga. Det tillverkas genom att man låter lösa öglor sticka upp från tyget, detta medför att det blir mer tyg.

G

Ginghamrutig
Ginghamrutan är väldigt vanlig på skjortor. Mönstret består av likfärgade vertikala och horisontella linjer som är lika breda. Där linjerna korsar varandra bildas mörkare rutor och mönstret ser därför ut att ha fler trådnyanser än det egentligen har.

Gore-tex
Gore-Tex är ett textilt membran gjort av syntetiska material som är vattenavvisande samtidigt som det andas (släpper ut fuktiga ångor). Gore-Tex är vanligt i friluftskläder som kräver mer funktion, tack vare att tyget är gjort av syntetiska trådar är det både slitstarkt, lätt och håller färger bra.

Grain
Grainläder är ett obehandlat läder där ytan har kvar sin ordinarie struktur med de ojämnheter som finns. Lädret är exklusivt och används främst på finare väskor och skor.

H

Herringbone, se fiskben

Hundtandsmönster
Hundtandsmönster, eller dog tooth, är ett avancerat rutmönster som ger ett levande mönster. Det mest klassiska hundtandsmönstret är i vitt och svart men finns även i andra färger. Används främst i damkappor och i herrkavajer.

I

Indigo
Indigofärgen kommer från växtriket och släktet Indigofera där ämnet utvinns ur bladen. Indigo används för färgning av kläder, både skjortor och byxor är vanligt. Färgen kan liknas vid en djup blålila färg.

J

Jeans
Jeans behöver väl egentligen ingen närmare presentation. Byxorna är tillverkade av ett denimtyg och är förstärkt med nitar vid kritiska punkter som fickor exempelvis. Jeansen skapades för snart 150 år sedan av Levis och var från början en ren arbetsbyxa som skulle ha hög slitstyrka. Det är svårt att hitta ett mer tidlöst plagg som överlevt alla trender. Idag används jeans både till vardags, arbete och fest och finns i alla möjliga passformar. Jeansen har också fått ge namn åt jackor och skjortor tillverkade av denimtyg (jeansjackor & jeansskjortor).

Jersey, se trikå

Jungfruull, se virgin wool

K

Kabelstickning
Kabelstickning är en teknik som får tyget att se flätat ut. Kabelstickning är väldigt vanlig i tröjor. En kabelstickad tröja är ofta snyggt att bära utanpå en skjorta. Tunnare modeller i merinoull passar också bra under kavajen.

Kadettrand
Kadettranden är smala vertikala ränder och syns ofta på skjortor. Den klassiska businesskjortan är ofta kadettrandig i blå och vit poplin. En mer casual oxfordskjorta med button down ses också ofta med kadettrand.

Kanvas, se Canvas

Kashmir
Kashmirullen har fått sitt namn från det indiska området det från början utvanns från. Getter kammas under våren då de fäller vinterpälsen. Första kamningen ger en tunn, fin underull som påminner om dun. Denna ull tvättas och kan sedan användas för vävning. Kashmir syns ofta i tröjor, rockar och ibland kostymer. Då det är dyrt att utvinna brukar också plaggen vara dyrare att inhandla. Den supermjuka ytan och det följsamma tyget som kashmirullen ger kan ibland motivera den något högre prislappen.

Khaki
Khaki är ett tyg i naturliga färger (någonstans mellan beige och olivgrönt) tillverkat av bomull eller linne. Tyget har använts till uniformer i arméer och det ger också associationer till safarin eller andra strapatser i varmare klimat.

Kinakrage (maokrage/murarkrage)
Kinakragen är en kragtyp som saknar själva kragen. Kragståndet är kvar och man kan stänga den ända upp men den övervikta kanten finns inte där. Skjortor med kinakrage används mer casual och ger en avslappnad stil.

Klubbkrage
Klubbkragen liknar den vanliga cut away-kragen men har kraftigt rundade skjortsnibbar. Kragen är inte längre lika vanlig som förr, även om den är väldigt snygg. Skjortor med klubbkrage kan bäras casual uppknäppt i helsen eller med en liten, nätt slipsknut.

Konstruerad kavaj/konstruerad axel
Man brukar prata om huruvida en kavaj eller blazer är konstruerad eller inte. I korta drag kan man säga att man pratar om mellanlägget mellan yttertyget och fodret. En kraftigt konstruerad axel ger stadga samtidigt som en okonstruerad/lätt konstruerad ger ett skönt rörelsemönster och följsamhet i kavajen. En okonstruerad kavaj ställer dock högre krav på passformen då inga axelvaddar eller limmade mellanlägg kan hjälpa till med att "förlåta" de delarna som inte är figurnära.

Kypert, se twill

L

Lammull
Lammullen kommer från den första klippningen av lammet. Ullen är mjuk och varm. Då den ofta är sträv och kan stickas lite passar den bra i en något mer casual stil på udda blazers och tröjor.

Limonta
Limonta är en italiensk tygproducent som grundades 1893. Limonta som koncern tillverkar tyger till bilinredning, tyger till heminredning, konstgräs och tyger till klädindustrin. I avdelningen för klädindustrin tillverkas idag allt från regnanpassade funktionsmaterial och tunna bomullsplagg till silkeslena nylontyger för exklusiva rockar.

Linne
Linne är det vävda tyget man tillverkar av fibrer från linväxten. Linne används traditionellt sett för textilier i hemmet, sängkläder, diskhanddukar, dukar, gardiner etc. men används också inom klädindustrin. Framför allt är det populärt som material i sommarkläder då det har en svalkande känsla och absorberar fukt bra. Linne blir glansigt och styvt vid strykning eller mangling men blir lätt skrynkligt igen vid användning (för en linneblazer kan det just vara den skrynkliga och lediga känslan man vill åt). Med tiden blir linnet bara mjukare och lenare vilket gör att en skjorta i linne kan bli en långtida favorit och alltså en bra investering även om man tycker att användningstiden är begränsad med våra korta somrar.

Loro Piana
Loro Piana är en av de mer välrenommerade vävtillverkarna i världen. Loro Piana grundades 1924 och började exportera sina tyger under mitten av 1940-talet. Sönerna till grundaren driver företaget idag med samma höga kvalitetskrav som företaget haft från starten. Loro Piana är ansett som den bästa kashmirtillverkaren och tygerna är kända för att hålla hög kvalitet och endast arbeta med lyxiga materialval. Idag tillverkar de även varor av läder även om det lätt hamnar i skuggan av deras förmåga att väva ulltyger.

Lycra
Lycra är en materialsammansättning av konstfibrer som är mycket elastiskt och kan töja sig upp till 6 gånger sin egen längd. Materialet är framförallt vanligt i figurnära träningskläder eller badkläder men används också inom modebranschen. Ofta kan ett plagg innehålla några procent Lycra för att hjälpa till att göra plagget elastiskt. Du hittar Lycra bland annat i strumpor, kalsonger, t-shirts eller skjortor.

M

Madras
Madrastyget har fått sitt namn från den indiska staden som tyget härstammar från. Madrastyger är tunna, ofta rutmönstrade tyger som är populärt vid tillverkning av gardiner. På senare tid har madrastygerna blivit stort i skjortvärlden där de tunna, färgglada skjortorna passar utmärkt till sommaren eller under en tröja på hösten/vintern.

Manchestertyg
Manchestertyget är ett randigt tyg med struktur som slog igenom stort på 60- & 70-talet och påminner till utseendet om en nypistad slalombacke. Ursprungligen användes bomull vid framställningen av manchestertyg som i huvudsak skedde i Engelska Manchester. Idag tillverkas Manchestertyget oftast i Asien och inte sällan blandar man i konstfibrer för att öka livslängden på tyget. Idag används tyget framförallt i byxor, manchesterbyxan verkar vara en odödlig klassiker. Man brukar skilja på smalspårig och bredspårig manchester. Precis som namnet antyder så är skillnaden där emellan just bredden på ränderna.

Maokrage, se kinakrage

Merceriserad bomull
Merceriseringen av bomull kan ses som en förädling av bomullsfibern. Genom att doppa bomullstråden i ett typ av "lim" får tyget en glansig, mer slitstark yta som dessutom tar upp färger bättre. Merceriserad bomull kan användas i plagg för att få en mer lyxig känsla som inte mattas lika lätt som ren bomull.

Merinoull
Merinoullet kommer från merinofår och klassas som ett finare ull. Den fina merinoullen är elastisk och kan spinnas till smala trådar som används frekvent i fina tröjor, kavajer och halsdukar/scarves.

Mocka
Mocka är baksidan av lädret, alltså insidan av djurets hud. Genom att slipa insidan av skinnet får men en mjuk och len yta. Mocka är framförallt vanligt i skor och accessoarer men används också i viss utsträckning till ytterkläder. Mockan kan inte skyddas med vanlig skokräm men med en impregneringsspray har man ett bra grundskydd. Vid framtida rengöring är det väldigt enkelt att rengöra mockan under rinnande vatten. För att rugga upp ytan på mockan använder man en gummiborste (finns att köpa i nästan alla skobutiker för en liten peng).

Mohair
Mohair är en ull från angorageten med långa fibrer. Ullen har begränsad hållbarhet varför man ofta blandar ullen med andra ulltyper eller konstfibrer. Tyget brukar ge en något sträv yta och grövre struktur och lämpar sig bra till kostymer eller rockar.

Murarkrage, se kinakrage

N

Nubuck
Nubuck är, precis som mocka, insidan av skinnet men nubuck är nedslipat till en jämn och matt yta. Nubuck används i skor eller i sportkläder där man vill ha lädrets egenskaper men samtidigt ett mer lättskött material som enkelt kan sköljas av och hållas rent.

Nylon
Nylonet består av flera konstfibrer av polyamid. Det är alltså en konstgjord fin & glansig tråd som liknar silke och är väldigt slitstark. Nylon används brett inom klädindustrin, framförallt när plagg ska vara hållbara, jackor i nylon är väldigt vanliga. Strumpbyxor är också ofta tillverkade av nylon.

O

Okonstruerad kavaj/okonstruerad axel, se Konstruerad kavaj/konstruerad axel

Oxford
Oxfordtyget är ett tyg med kraftigare yta. Tyget är ofta mjukt och starkt. Vid framställningen använder man två garn i varpen och ett mjukt & fylligare garn i väften.

Oxfordskjorta
En skjorta med oxfordtyg som är lite kraftigare och ser mer casual ut än poplin. Används ofta i vardagligare button down-skjortor.

P

Pepitarutig
Pepita är ett litet rutmönster som påminner om hundtandsmönster men med mindre mönster som är mindre avancerat att sticka.

Pike
Piketyget är en strukturerad väv med olika tjocka trådar på varpen och väften vilket gör tyget levande. Tyget används i piketröjor, s.k. tenninströjor och är ofta i bomull.

Pin-krage
Pin-kragen är en typ av skjortkrage med kort mellanrum mellan kragsnibbarna där man sätter en typ av sprint mellan de två snibbarna vilket i sin tur trycker upp slipsknuten. Det går också att använda en säkerhetsnål för att fästa ihop kragsnibbarna. På det viset behövs ingen speciell krage med förstansade hål för sprinten.

Pinpoint

Pinpoint är en typ av oxfordväv där man använder tunnare trådar som vävs tätare. På så vis blir det ett finare tyg med slätare struktur än det klassiska oxfordtyget.

Polotröja
Polotröja är en tröja med hög krage, s.k. polokrage. Tröjorna var tidigare vanliga som undertröjor inom friluftslivet men har på senare tid försvunnit alltmer. Fortfarande finns polokragen kvar som ett modernt plagg. Antingen kan den bäras i ett tunnare finstickat material (bomull eller merinoull) under en kavaj/blazer eller i en grovstickad ull som bärs till ett par jeans eller chinos.

Polyester
Polyester är en typ av plast man utvinner konstfibrer från. Dessa konstfibrer används ofta i klädindustrin. Fördelarna med polyester är många; låg vattenuppsugning, slitstarkt, lätt att färga och är bekvämt mot huden.

Polyamid

Polyamid är, precis som polyester, en typ av plast som används inom klädindustrin. Bland annat tillverkas nylon av polyamid.

Poplin
Poplin är ett bomullstyg som är hårt vävt med tunt bomullsgarn och ger därför tyget en tät, slät struktur. Man kan ana en liten struktur i tyget tack vare att varpen och väften är olika täta. Poplin är det vanligaste tyget i businesskjortor.

Primaloft
Primaloft är en konstgjord vaddering som används som substitut till dun i jackor. Primaloft har liknande värme- & låga viktegenskaper som dunet men anses vara bättre när det kommer till fukt. Framförallt har Primaloft bättre vindstoppande egenskaper när materialet är vått jämfört med dun.

Pärlemor
Pärlemor är ett naturligt ämne som finns på insidan av skalen hos musslor. Pärlemor är ett hårt material som skiftar i färg. Materialet hittas i smycken och inom herrklädesbranschen framförallt i fina skjortknappar.

Q

Quilt
Quilt är ett typ av vadderad material där man har två tygsidor och någon form av vaddering däremellan. Tygen sys (oftast) samman med rutmönstrade sömmar. Quilt används traditionellt sett i filtar men har fått ett jätteuppsving inom klädbranschen. Dunjackor, västar och quiltade jackor med polyestervaddering blir mer och mer populärt.

R

Raglanärm
Raglanärmen är fäst diagonalt från armhålan upp till halsen istället för en klassisk ärm där tröjan mer eller mindre är en väst med påsydd ärm. Raglanärmen är vanlig på sweatshirts och vissa stickade tröjor.

Rugbytröja
Rugbytröjor användes, som namnet antyder, ursprungligen inom rugbyn. Den kännetecknas av en långärmad tenniströja i jerseytyg och med en något styvare krage. Oftast har rugbytröjan gummiknappar, anledning till det är för att om en rugbyspelare drar i någons tröja ska inte knapparna gå sönder eller spelaren strypas, tröjan ska snarare knäppas upp. På dagens rugbytröjor är det mer en rolig detalj än en praktisk lösning. Rugbytröjan har blivit ett populärt plagg inom preppymodet och inom ett sportigare, casual mode.

S

Satin
Satin är en vävteknik som främst används när man väver silkestrådar till siden. Satin finns också i bomull även om siden är vanligare inom klädindustrin. Bomullssatin är däremot vanligt i sängkläder.

Seersucker (bäckebölja)
Seersucker, eller bäckebölja som det heter på svenska, är ett bomullstyg men en luftig struktur som är sval och mjuk mot kroppen. Av denna anledning är tyget populärt i sängkläder. Inom klädindustrin används seersucker i somriga kläder såsom lättare blazers, skjortor eller tunna byxor.

Selvedge (denim)
Selvedge, eller selvage, är själva kanten på ett vävt tyg. I och med att väften vänder när den vävs ihop med varpen bildas en naturlig kant som inte kan fransa eller gå upp. Inom jeanstillverkningen har det blivit ett kvalitetsmärke när jeansen är tillverkade av selvedge denim. Anledningen till att det fått hög status är för att det av naturliga skäl bara finns två ytterkanter på tyget, oavsett hur brett tyg man väver. Därför blir det mer exklusivt än mittendelen av tyget. I praktiken är det ingenting man märker av när man bär ett par jeans, det är snarare ett nördigt kvalitetstecken som syns när man viker upp jeansen nedtill, ofta har selvedge denim en röd varptråd i kanten vilket gör att det syns när man bär selvedge.

Siden
När silkestrådar vävs enligt satinteknik bildas siden. Siden är ett väldigt slätt och väldraperat tyg med hög glans. Trots att tyget är väldigt tunt har det bra värmeegenskaper och är väldigt starkt. Siden används inom hemtextilier som sängkläder. Inom klädindustrin används det i morgonrockar, accessoarer och som foder i mer exklusiva rockar och kavajer.

Silke
Silke är en animalisk fiber från kokonger som silkeslarver lindar in sig i när de blir förpuppade. Silkestrådarna används vid framställningen av siden men även i andra materialkompositioner.

Sjalkrage
Sjalkragen är en krage med hög krage som är nedvikt och kan se ut på en mängd olika sätt. På grovstickade cardigans är sjalkragen vanlig men ofta har även smokingkavajen en krage som klassas som sjalkrage. På en smoking går dock slagen längre ned än den brukar göra på tröjor. Signifikativt för alla sjalkragar är att de inte har några spetsar.

Slag, se uppslag

Super-ull
Inom konfektion brukar man benämna ullkvaliteten genom att sätta super, följt av en siffra innan ull (ex. super-120's ull). Vad siffran betyder är tjockleken på ulltrådarna som är sammanvävda till ett tyg. Ju högre siffra spå super-ullen, desto tunnare är trådarna. Ofta vill konsumenten åt ett så tunt och fint tyg som möjligt. I praktiken är fördelarna (ett tunt, fint och draperat tyg) mindre än nackdelarna (tyget blir väldigt skört och slitstyrkan blir låg). Vårt råd är att Du som arbetar i kostym eller planerar använda den ofta hellre ska satsa på en grövre ullkvalitet eller en ullblandning.

T

Tapered
Tapered är en benämning som används vid beskrivning av byxors passform. Tapered är samma sak som avsmalnande och innebär, till skillnad från en rak passform, att ett par byxor eller jeans blir smalare nere vid foten än uppe vid knäet.

Tencel
Tencelfibern är en naturlig fiber som till mångt och mycket påminner om bomull. Däremot är Tencel ett mer miljömedvetet val eftersom den utvinns ur eukalyptusträd som växer snabbt och inte behöver konstbevattnas eller genmanipuleras. Tencel är förnyelsebart.

Treknäppt kavaj
En treknäppt kavaj eller blazer är inte lika vanligt som en tvåknäppt (inte att förväxlas med dubbelknäppt) men det förekommer. Treknäppta kavajer ger ett mer casual intryck än tvåknäppta. Precis som med tvåknäppta kavajer ska man undvika att knäppa den understa knappen. Detta för att få en mer attraktiv siluett då midjan blir markerad och kavajen faller snyggare.

Trikå
Trikå, eller jersey, är ett stickat tyg som därför blir med elastiskt än ett vävt tyg. Eftersom trikå är stickad med hjälp av maskiner är det ett förhållandevis billigt tyg att framställa. Trikå används främst i sweatshirts, t-shirts, kalsonger och strumpor.

Turtleneck
Turtleneck är en typ av polokrage som är något lägre än en polokrage. Namnet har tillkommit tack vare att den liknar sköldpaddans hals.

Tweed
Tweed är ett stickad ylletyg som är kraftigt och därför har det traditionellt sett använts i ytterplagg. Tyget härstammar från Storbritannien där tweedplagg använts i fiske- och jaktsammanhang.

Twill (kypert)
Twill är en vävteknik som ger diagonal struktur i tyget. Det vanligaste användningsområdet för twill är i jeans.

Two fold
Two Fold eller dubbeltvinnad bomull betyder helt enkelt att tyget är vävt med dubbeltvinnat garn. Det dubbeltvinnade garnet ger plagget en skönare känsla och ett fylligare tyg.

U

Ull
Ylle är håret från pälsen på olika djur. Den naturliga och animaliska fibern har fantastiska egenskaper som är svåra att imitera på syntetisk väg. Ull andas, bibehåller värme och transporterar bort fukt. Dessutom renar ull sig självt vilket gör att man kan hänga ut sitt ullplagg över natten för att det ska få en snabb uppfräschning.

Uppslag (slag)
Uppslag, eller byxor med slag, är en detalj som har försvunnit från modet i många år men som sakta har kommit tillbaka på senare år. En kant är uppvikt längst ned på kostymbyxorna.

V

Virgin wool (jungfruull)
Virgin wool, eller jungfru ull, är ull som spinns till ett garn för första gången. Tack vare att det är första gången man använder en ullfiber har den kvar sin fulla längd och ger därför ett mer exklusivt garn.

Viskos
Viskos är ett syntetmaterial som utvinns från cellulosafibrer. Viskos ger ett glansigt, mjukt och draperat tyg.

W

Windstopper
Windstopper är ett funktionsmaterial som stoppar vinden samtidigt som det släpper ut värme från kroppen. På detta sätt kan du hålla dig torr och varm länge.

X

Y

Ylle, se ull

Z
Å
Ä
Ö

Copyright © 2018. All rights reserved.