BLI MEDLEM - 10% RABATT PÅ DITT FÖRSTA KÖP. Läs mer

Det viktigaste är att alltid följa tvättråden. Även om du minns att den gamla bomullsduken från barndomen kunde tvättas i 90 grader betyder det inte att den senast inköpta bomulls-blazern mår bra av samma behandling. Det finns många faktorer att ta hänsyn till i plagg såsom vilken väv-teknik som använts, trådar, knappar och andra detaljer.

Bomull

Bomull är det tveklöst mest använda materialet som lämpar sig väldigt bra till frekvent använda vardagsplagg tack vare den höga slitstyrkan och dess förmåga att leda bort värme från kroppen. Kalsonger och t-shirts är ofta till stor del tillverkat av bomull och då används vanligen trikåstickning. I och med stickningen blir materialet elastiskt och lämpar sig bra för att ha som underkläder då det följer kroppens rörelser. Bomull används också i vävda former och blir då mycket styvare: För jeans används twill-teknik och för skjortor är poplin och oxford vanligt.

Bomullen i sig kan ofta tvättas i upp till 90 grader men ofta klarar inte färgerna, sömmarna, muddarna osv. samma höga temperatur. Som alltid ska tvättråden följas och i bomullsplagg står det oftast 30-40 grader för stickat och upp mot 60 grader för poplin och underkläder.

Tips: Spar dina gamla, håliga strumpor och använd som putsduk när du tar hand om dina skor. På detta sätt slipper du få skokrämen direkt på fingrarna samtidigt som det är väldigt smidigt att polera utan att behöva linda en trasa runt fingrarna.

Ull

Ull är ett av de mest använda materialen och används frekvent i kostymer, tröjor, byxor samt accessoarer som mössor, vantar och halsdukar. Riktigt grovstickade tröjor vet vi alla kan vara otroligt varma när man sitter hemma i soffan. Så fort man kommer ut i den kalla vinden blåser det däremot ofta rakt igenom plaggen. Detta beror dels på att grovstickade plagg är glest stickade men också på att själva ulltråden är mycket glesare än exempelvis lin- eller bomullstråden. Jämför bara tyngden på en rulle bomullstråd och ett garnnystan.

Ull kan på grund av sin glesa sammansättning vara svårt att tvätta i högre temperaturer. Som tur är har ull en förmåga att rena sig själv. En ylletröja behöver sällan tvättas, ofta räcker det med att vädra plaggen. Vädra gärna plaggen i fuktigare miljöer för att få plaggen ännu renare. Det man dock behöver tänka på är att vara försiktig med att hänga ylleplaggen på galge, allra helst om de hängs där det är fuktigt. Då ullen har hög förmåga att suga upp vatten blir plaggen tunga och den egna vikten kan då göra att formen tappas i exempelvis axlarna där påfrestningen mot galgen blir stor. Om man ändå ska tvätta ull rekommenderas ett skonsamt tvättmedel och i små mängder. Ullens naturliga fetter kan lösas upp om ett fettlösande tvättmedel används.

När ullplaggen börjar noppa (allra vanligast med lammull) gör du bäst i att försiktigt klippa bort nopporna. Noppor betyder definitivt inte att kläderna är förbrukade eller att de gjort sitt. Håller du bara efter plagget och tar bort nopporna håller det sig snyggt länge.

Siden

När det gäller herrkläder används siden oftast bara i scarves, slipsar, näsdukar och andra accessoarer. Siden, som utvinns och spinns av silke, är ett känsligt material som bör behandlas med försiktighet. Bästa tipset är att låta bli att spilla, om du ändå gör det rekommenderas kemtvätt. Dock är det inte en garanti att det leder till en ren slips för det. Det finns produkter som Silk clean som förvaras i exempelvis kavajfickan och som kan vara en snabb räddning medan fläcken är färsk.

För att hålla dina sidenaccessoarer släta kan du oftast använda strykjärn. Lägg en tunn handduk eller dylikt på det du vill stryka och stryk försiktigt. En fluga eller slips som ofta har någon form av vaddering för att få volym bör dock inte strykas. Försök istället att försiktigt räta ut eventuella veck med hjälp av ånga.

Linne

Linne är utvunnet från ett naturligt material från växtriket, lin. Linne används traditionellt sett i sängkläder och kökstyger (handdukar/bordsdukar) och har hög förmåga att suga upp vatten. Tack vare den höga uppsugningsförmågan och att linnet känns svalt mot huden lämpar det sig bra i sommarkläder.

Linnet skrynklar lätt och det hjälper också till att framkalla en ledigare look, ännu en anledning till att det passar bättre på sommaren. När ditt linneplagg är nytvättat kan tyget kännas en aning strävt och dessutom ha dragit ihop sig något. Om ditt plagg tillåter det, stryk på insidan av plagget så blir det både mjukare och återfår formen snabbare.

Stickat (framförallt grövre stickningar)

Plagg med grövre stickning (ofta tröjor) kan vara känsliga mot maskintvätt men hur de än tvättas så bör de lämpligen återformas (sträckas) och därefter plantorkas. En anledning till att inte hänga plaggen är att de kan absorbera mycket vatten. Av naturliga skäl blir plaggen därför väldigt tunga då de är blöta och när de då hänger kan de, precis som ylle, lätt tappa formen.

Denim

Nya jeans blir som snyggast och skönast om man väntar med första tvätten så länge som möjligt. Detta gör att, när ytterlagret av färgen tvättas bort, kommer dina egna, naturliga veck på byxorna framhävas. Andra tips när du måste tvätta dina jeans är att alltid tvätta dem ut och in samt att inte köra helt full tvättmaskin. Då maskinen är full kan jeansen bli vikta och tvättas ihopknölade på samma sätt genom hela tvättprogrammet, då är risken stor att det uppkommer veck där de inte borde uppkomma.

Köper du ett par otvättade jeans kan de ofta torrfälla vilket innebär att de färgar av sig på andra plagg. Detta bör inte avskräcka dig från att köpa sådana då de brukar bli riktigt snygga när man får slita dem efter sitt egna rörelsemönster. Om du köpt ett par jeans som ser helt råa ut och inte har några som helst slitningar, tänk då på att undvika vita sneakers och att inte stoppa in vit skjorta eller vit t-shirt, åtminstone då jeansen är nya och om du har en tendens att avge mycket värme och fukt.

Läder

Försök undvik att använda dina läderskor två dagar i rad. En bra grundregel är att låta ett par använda skor vila i åtminstone ett dygn innan de används igen. För att fukten och saltet som foten avgett inte ska torka ut lädret i skon rekommenderas också ett skoblock av cederträ. Detta gör dels att skorna håller formen men träet har också en absorberande egenskap och hindrar saltet från att tränga in i lädret.

Om du tycker det låter dyrt att köpa flera skor att variera mellan anser vi faktiskt att du har fel. Visst, på kort sikt blir det kanske dyrare men ser man det från ett större perspektiv blir det billigare på lång sikt. Att ha tre-fyra par skor att snurra mellan gör att varje enskilt par håller för betydligt fler användningar än om samma par hade använts dag efter dag utan att få vila. Att en bredare skogarderob dessutom ger större möjligheter att variera och matcha med klädseln för dagen är ju också ett plus. Fötterna har ju inte heller vanligtvis samma förmåga att pendla i storlek som resten av kroppen har, så varför har vi inte fler skor?

Det är också viktigt att du sköter om och vårdar dina skor. Några snabba drag med borste eller trasa efter användning får dem inte bara att se snyggare ut i skohyllan, det hindrar också den värsta smutsen från att hinna tränga in i lädret. Under vinterhalvåret kan det bli aktuellt att lägga mer energi än så för att få dina skor att hålla längre. En ordentlig rengöring under rinnande vatten med en borste för att få bort intorkat vägsalt. Om du gör detta, se till att skorna får torka ordentligt och i sin egen takt med ett par skoblock av trä innan du lägger på ny skokräm och sätter igång med putsandet för att få dem som nya igen.

Har du skor av mocka (insidan av lädret) eller nubuck (uppruggat läder) ska du inte använda skokräm eller skoputs. Det finns däremot speciella mockatvättmedel att använda. Efter rengöring återimpregneras skorna vid behov med en impregneringsspray. Om skorna tappat färg finns det impregneringsspray med färgpigment. Vill du bara fräscha upp mockaskorna lite snabbt kan du rugga upp lädret med hjälp av en mockaborste.

Copyright © 2018. All rights reserved.